Sos do spaghetti bolonese

4.5 (156 ocen)

  • 45 min

Inna wersja sosu

  • 45 min

Składniki:

  • • Puszka pomidorów krojonych
    • ½ litra soku pomidorowego lub przecieru
    • 250 g mięsa mielonego
    • Cebula duża
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 papryka
    • ½ kilo pieczarek
    • Kilka suszonych grzybów
    • ½ puszki kukurydzy
    • ½ kostki bulionowej rozpuszczonej w ¼ szklanki wody
    • Sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, ostra
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos do spaghetti bolonese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wrzucamy do szklanki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie siekamy cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy mięso, podsmażamy aż przestanie być surowe. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i sok pomidorowy, kukurydzę – mieszamy dokładnie. Teraz kolej na grzyby wraz z wywarem. I na koniec czosnek i przyprawy. Całość mieszamy , przykrywamy i czekamy 15 minut aż warzywa zmiękną.
    Można polewać makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować