Sos grzybowy

4.99 (158 ocen)

Szybki sos z proszku z grzybów suszonych. Doskonały do placków lub klusek ziemniaczanych.

Składniki:

  • 2 czubate łyżki proszku z grzybów suszonych
    1/2 szklanki śmietanki 12%
    1 czubata łyżka masła
    1 zaokrąglona łyżka mąki pszennej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy w rondelku 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na 45 minut, następnie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 2. W drugim rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy, kiedy masa zgęstnieje wlewamy śmietankę, nadal podgrzewamy mieszając, następnie dodajemy grzyby wraz z wywarem. Mieszamy, gotujemy chwilę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Podajemy do placków ziemniaczanych, klusek śląskich lub kopytek, albo do mięsa.

Porady

Proszek grzybowy otrzymamy mieląc grzyby suszone w maszynce do mięsa (można wykorzystać nóżki i pokruszone grzyby).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować