Sos bolognese z papryką

0 (0 ocen)

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki)
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchewka
    Oliwa z oliwek
    0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
    0,5 szklanki bulionu wołowego
    2 pomidory
    190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
    Oregano
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Spaghetti

Sos bolognese z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionym makaronem spaghetti (u mnie bucatini).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować