Sos czosnkowo-serowy

4.51 (188 ocen)

  • 15 min

Domowy bardzo aromatyczny sos czosnkowy. Idealny na kanapki, do grillowanych mięs czy do frytek.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kubek (340 gr) jogurtu greckiego
    3 łyżki majonezu
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 18%
    200 gr sera topionego, np. ementaler
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Sól morska i kolorowy pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Sosy Majonez Sos czosnkowy Sos serowy

Sos czosnkowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia dodać jogurt grecki, majonez, śmietanę, sok z cytryny, serki topione oraz obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Na końcu przyprawić solą morską oraz kolorowym pieprzem i ponownie zmiksować. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, żeby smaki przegryzły.

Porady

Podawać do mięs, dań z grilla, frytek, na kanapki, na pizzę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Czosnek Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować