Sos cytrynowy

4.49 (179 ocen)

  • 20 min

...

  • 20 min

Składniki:


  • 4 żółtka
    2 cytryny
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos cytrynowy 2 1. Cytryny sparzyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę , a potem wycisnąć sok
  • Sos cytrynowy 3 2. Cukier zagotować (75 g) z 250 ml wody , zdjąć z ognia i połączyć z sokiem cytrynowym.
    W metalowej misce utrzeć na białą puszystą masę żółtka (25 g) z cukrem oraz startą skórką z cytryny.
  • Sos cytrynowy 4 3. Naczynie umieścić nad parą i ubijając żółtka , cienkim strumieniem wlać lekko ostudzony syrop cytrynowy. Ubijać jeszcze chwilę , aż sos nieco zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować