Sorbet czekoladowy

4.49 (144 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sorbet ma miłą konsystencję i intensywny czekoladowy smak. Są to bardzo ciężkie lody, słodkie i esencjonalne. Doskonałe dla osób na diecie i alergików.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czekolada gorzka: 300 gramów
    - cukier brązowy: 0.75 szklanki
    - woda: 2 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - starta skórka z cytryny lub limonki: 1 łyżeczka
    - sok z limonki lub cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Lody Sorbety Przystawki

Sorbet czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 1,5 szklanki wody z cukrem, solą i skórką cytrynową, często mieszając. Kiedy zawrze, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
  • 2. Dodać pozostałe 0,5 szklanki wody, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Masę porządnie zmiksować.
  • 3. Mieszankę schłodzić i przelać do maszyny do lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować