Sorbet ma miłą konsystencję i intensywny czekoladowy smak. Są to bardzo ciężkie lody, słodkie i esencjonalne. Doskonałe dla osób na diecie i alergików.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- czekolada gorzka: 300 gramów
- cukier brązowy: 0.75 szklanki
- woda: 2 szklanki
- sól: 1 szczypta
- ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
- starta skórka z cytryny lub limonki: 1 łyżeczka
- sok z limonki lub cytryny: 1 łyżeczka
Sorbet czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 1,5 szklanki wody z cukrem, solą i skórką cytrynową, często mieszając. Kiedy zawrze, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
2.Dodać pozostałe 0,5 szklanki wody, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Masę porządnie zmiksować.
3.Mieszankę schłodzić i przelać do maszyny do lodów.
Komentarze