Taką rybę przyrządzam na specjalne okazje. Smakowała nawet osobie, która nie je ryb:-) Uwielbiają ją dzieci i dorośli gdyż jest delikatna i aksamitna.
30 min
Składniki:
Dla dwóch osób:
4 filety soli (może być mintaj, tilapia, panga w ostateczności)
Brokuł
Dwa woreczki ryżu
Śmietana słodka 30% - opakowanie
Przyprawa do ryb
Szklanka wina musującego (np. Igristoje) lub białego wina
Sola w sosie szampańskim - danie popisowe!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrozić, brokuła na różyczki i wstawić do gotowania(najlepiej na parze). Na patelnię położyć rozmrożone filety (bez żadnego tłuszczu) i zalać je szklanką szampana/wina na średni ogień. Wstawiamy ryż. Kiedy płyn wyparuje (nie musi na maksa do końca) zalewamy rybę śmietaną. Po chwili posypujemy obficie przyprawą do ryb. Gotować tak ok 10-15 minut aż ryba będzie ugotowana i śmietana zgęstnieje. Na talerzu wysypać ugotowany ryż, na to różyczki brokuła i rybę, polać obficie sosem. Smacznego:-)))
Porady
Danie jest po prostu pyszne i najlepiej smakuje z ryżem ale można użyć innych warzyw
Komentarze