sok z pigwowca

4.42 (156 ocen)

  • 3 godz. 20 min

jako, że nasz pigwowiec postanowił już dojrzeć w większości, zrobiłam nalewkę i sok, kto ma możliwość wejścia w posiadanie tego wspaniałego owocu niech się długo nie namyśla, bo pigwowiec ma bardzo dużo wartości, a w smaku...nie bez kozery nazywany jest "polską cytryną" :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • wypestkowane owoce pigwowca 1 kg
    cukier 1,5 kg
Wystaw ocenę:

4.42 (156 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok

Sok z pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy dokładnie i osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem.

    Ja robię to tak, że do litrowego słoika wkładam na dno 350 gram owoców zasypuję je 150 gramami cukru, następnie znów 350 gram owoców i 150 gram cukru, słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, lecz nie do lodówki.

    Pamiętajmy, że im cieniej pokroimy owoce tym szybciej wypuszczą swój wspaniały sok, a jest tego sporo, bo kilogram zdawałoby się suchych talarków wypuści nam ponad litr soku ! :)

    Uzyskany sok, wsadzony do lodówki przetrwa nam około 4 tygodni.

Porady

Sok też możemy zapasteryzować w popularnych dżemówkach przez 15 minut i naturalna "cytrynka" do herbatki na zimę gotowa :)), sokiem tez często nasączam blaty biszkoptowe i wgl suche ciasta, także polecam z całego serca, bo to wspaniały smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować