Sok Z Winogron Ogrodowych Na Zimę

4.48 (203 ocen)

Taki sok jest bardzo zdrowy, zimą otwarty i dolany do ciepłej wody tworzy nam kompocik, natomiast latem dodany do gazowanej wody smakuje jak oranżadka lub smaczniejsza i zdrowsza wersja syropów które często kupujemy (takich w szklanych butelkach ;)

Składniki:

  • Składniki na około 5-6 słoiczków wielkości 250 ml

    2 kg winogron ogrodowych ciemnych
    2 szkl wody
    1/2 do całej szklanki cukru ( zależy od owoców)
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wina Sok

Sok z winogron ogrodowych na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona myjemy, przebieramy i przekładamy do garnka.
  • image-0j6mxjk 2. Zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i dość mocno ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aby owoce puściły sok.
  • image-0w2b5hg 3. Następnie zagotowujemy sok pamiętają o tym aby zebrać szumowiny ! i gotujemy przez około 30 min na średnim ogniu.
  • 4. Gotowy sok przecedzamy przez gęste sitko, a pozostałości po owocach jeszcze raz ugniatamy aby wydobyć resztki soku.Również przecedzamy przez sitko.
  • 5. Jeśli ktoś nie chce mieć zbyt dużo osadów morze przefiltrować sok, ja tego nie robię.
    Sok przelewamy ponownie do garnka, gotujemy go jeszcze około 10-15 minut. W między czasie zagrzewamy wodę na pasteryzację.
    Gorący sok następnie odrazy przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków.
  • image-1i7a1kk 6. Pasteryzujemy je przez około 20 minut ( Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do góry dnem do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce )
    Sok jest gotowy do spożycia :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki Czerwone wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować