Soczysty sos grzybowy

0 (0 ocen)

Idealny sos ze świeżo zebranych podgrzybków. Sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków czy kotletów a nawet makaronu.

Składniki:

  • 1kg podgrzybków
    2łyżki śmietany
    2łyżki wody
    2łyżki mąki
    1 cebula
    olej
    sól, pieprz

Soczysty sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą miękkie.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy cienko. Następnie cebulę oraz ugotowane grzyby podsmażamy na oleju. Pózniej zalewamy wywarem z grzybów i dusimy ok. 20min. Przyprawić.
  • 3. Następnie mieszamy wodę z mąką i dodajemy do grzybów aby sos nam zgęstniał. Dusimy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy