Moja najlepsza letnia sałatka ! Jest obłędnie przepyszna...Jej sekretem jest sos. Przepis jest wynikiem moich kulinarnych fantazji.
Dla 4 osób
Składniki:
-sałata pekińska : 14 liści
-truskawki : 20 sztuk
-brzoskwinie (połówki w syropie) : 5-6 sztuk
-skórka otarta z limonki : 1 łyżeczka
sos owocowo-balsamiczny:
-ocet balsamiczny z Modeny : 3 łyżki
-truskawki : 3 sztuki
-brzoskwinie (połówki w syropie) : 2 sztuki
-oliwa z oliwek : 3 łyżki
dodatkowo :
-syrop pomarańczowy : 2 łyżki
-syrop z puszki po wyjęciu brzoskwiń : 2 łyżki (opcjonalnie)
-ocet balsamiczny z Modeny : 1 łyżka
Soczysta sałatka z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą. Usunąć szypułki. Liście kapusty pekińskiej umyć, osączyć na sicie, wyciąć zgrubiałe białe części, porwać lub poszatkować (niezbyt drobno).
2.Brzoskwinie i truskawki pokroić w plasterki.
3.Składniki sosu zmiksować w blenderze. Można do niego dodać także dwie łyżki syropu z puszki po wyjęciu brzoskwiń.
4.Do miski wrzucić liście kapusty pekińskiej, dodać plasterki truskawek i brzoskwiń, posypać skórką z limonki, polać sosem, skropić octem balsamicznym i syropem pomarańczowym. Delikatnie wymieszać. Udekorować np. plasterkami limonki i jadalnymi kwiatami. Polecam lekko schłodzić.
Komentarze