Soczysta sałatka z owocami lata

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Moja najlepsza letnia sałatka ! Jest obłędnie przepyszna...Jej sekretem jest sos. Przepis jest wynikiem moich kulinarnych fantazji.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -sałata pekińska : 14 liści
    -truskawki : 20 sztuk
    -brzoskwinie (połówki w syropie) : 5-6 sztuk
    -skórka otarta z limonki : 1 łyżeczka

    sos owocowo-balsamiczny:
    -ocet balsamiczny z Modeny : 3 łyżki
    -truskawki : 3 sztuki
    -brzoskwinie (połówki w syropie) : 2 sztuki
    -oliwa z oliwek : 3 łyżki

    dodatkowo :
    -syrop pomarańczowy : 2 łyżki
    -syrop z puszki po wyjęciu brzoskwiń : 2 łyżki (opcjonalnie)
    -ocet balsamiczny z Modeny : 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Soczysta sałatka z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą. Usunąć szypułki. Liście kapusty pekińskiej umyć, osączyć na sicie, wyciąć zgrubiałe białe części, porwać lub poszatkować (niezbyt drobno).
  • 2. Brzoskwinie i truskawki pokroić w plasterki.
  • 3. Składniki sosu zmiksować w blenderze. Można do niego dodać także dwie łyżki syropu z puszki po wyjęciu brzoskwiń.
  • pachnąca słodko-kwaśna soczysta sałatka 4. Do miski wrzucić liście kapusty pekińskiej, dodać plasterki truskawek i brzoskwiń, posypać skórką z limonki, polać sosem, skropić octem balsamicznym i syropem pomarańczowym. Delikatnie wymieszać. Udekorować np. plasterkami limonki i jadalnymi kwiatami. Polecam lekko schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować