Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy go na pól a następnie każdą połowę wzdłuż. Powinny nam wyjść 4 duże części. Każdy kawałek piersi delikatnie rozbijamy na grubość około 2 cm, aby mięso mogło się szybko przesmażyć. Odkładamy.
2.Przygotowujemy mieszankę ziół. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy. Olej wlewamy na talerzyk. Każdy kawałek piersi z kurczaka moczymy w oleju z dwóch stron, po czym obficie obsypujemy przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowane mięso umieszczamy w torebce do smażenia. Jedna torebka na jeden kawałek mięsa. Bezpośrednio przed smażeniem zawijamy torebkę na końcu, aby sok podczas smażenia nie wypływał na patelnię.
3.Rozgrzewamy patelnię teflonową, nie dodając tłuszczu. Układamy torebki na patelni i smażymy przez około 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas odwracając torebkę na drugą stronę. Przed zdjęciem mięsa z patelni należy sprawdzić stopień wysmażenia, jeżeli mięso się nie przesmażyło należy wydłużyć czas smażenia.
4.Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Komentarze