Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach

4.48 (170 ocen)

  • 45 min

pyszne danie:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    10 łyżek oleju
    1 łyżka przyprawy do kurczaka z cytryną i koperkiem
    1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    ½ łyżeczki granulowanego czosnku
    1 łyżeczka gorczycy
    ½ łyżeczka soli
    ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    2 łyżki prażonej cebuli
    ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    ½ łyżeczki kminku
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    dodatkowo: 4 torebki do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach 1. Filet kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy go na pól a następnie każdą połowę wzdłuż. Powinny nam wyjść 4 duże części. Każdy kawałek piersi delikatnie rozbijamy na grubość około 2 cm, aby mięso mogło się szybko przesmażyć. Odkładamy.
  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach 2. Przygotowujemy mieszankę ziół. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy. Olej wlewamy na talerzyk. Każdy kawałek piersi z kurczaka moczymy w oleju z dwóch stron, po czym obficie obsypujemy przygotowaną mieszanką przypraw. Tak przygotowane mięso umieszczamy w torebce do smażenia. Jedna torebka na jeden kawałek mięsa. Bezpośrednio przed smażeniem zawijamy torebkę na końcu, aby sok podczas smażenia nie wypływał na patelnię.
  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni w aromatycznych ziołach 3. Rozgrzewamy patelnię teflonową, nie dodając tłuszczu. Układamy torebki na patelni i smażymy przez około 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas odwracając torebkę na drugą stronę. Przed zdjęciem mięsa z patelni należy sprawdzić stopień wysmażenia, jeżeli mięso się nie przesmażyło należy wydłużyć czas smażenia.
  • 4. Doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować