Tak przygotowaną karkówkę podaję często na niedzielnym obiedzie , jest tak aromatyczna i mięciutka , że rozpływa się w ustach i w mgnieniu oka znika z talerzy :-)
Składniki:
SKŁADNIKI 4 os
- 600 g karkówki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 200 g śmietany
- ziele angielskie (3 ziarenka)
- pieprz ziarnisty (3 ziarenka)
- listek laurowy
- 2 szt cebuli
MARYNATA
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę )
- 2 łyżki musztardy
- ok 3 łyżek wody
- ok 2 łyżek oliwy
Składniki marynaty wymieszać tak , żeby powstała średniej gęstości masa .
Soczysta karkówka w marynacie i śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myję i osuszam papierowym ręcznikiem . Kroję na średniej grubości plastry ok 1,5 cm . Lekko rozbite dłonią kotlety karkowe ,obtaczam w marynacie tak ,żeby dobrze oblepiła każdy kawałek mięsa.Odstawiam do lodówki na min. 1 godzinę (jeżeli czas na to pozwala , cała noc ) .Tak zamarynowaną karkówkę obsmażam w mocno rozgrzanym rondlu po 2, 3 min z każdej strony.Następnie podlewam ciepłym bulionem , żeby zbytnio nie obniżyć temperatury mięsa.Dorzucam listek laurowy , ziele angielskie i ziarenka pieprzu . Mięso przykrywam krążkami cebuli i duszę pod pokrywą , aż do miękkości obracając co jakiś czas . Z rozgotowanej cebuli i zredukowanego bulionu powstanie sos , który zalewam zahartowaną śmietaną . Doprawiam solą i pieprzem do smaku .Tak przygotowaną pyszną soczystą karkówkę podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi i modrą kapustą
Komentarze