SOCZYSTA KARKÓWKA W MARYNACIE I ŚMIETANIE

4.5 (185 ocen)

Tak przygotowaną karkówkę podaję często na niedzielnym obiedzie , jest tak aromatyczna i mięciutka , że rozpływa się w ustach i w mgnieniu oka znika z talerzy :-)

Składniki:

  • SKŁADNIKI 4 os

    - 600 g karkówki
    - 0,5 l bulionu warzywnego
    - 200 g śmietany
    - ziele angielskie (3 ziarenka)
    - pieprz ziarnisty (3 ziarenka)
    - listek laurowy
    - 2 szt cebuli


    MARYNATA

    - 2 łyżeczki papryki słodkiej
    - 2 łyżeczki suszonego majeranku
    - 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę )
    - 2 łyżki musztardy
    - ok 3 łyżek wody
    - ok 2 łyżek oliwy

    Składniki marynaty wymieszać tak , żeby powstała średniej gęstości masa .
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Soczysta karkówka w marynacie i śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myję i osuszam papierowym ręcznikiem . Kroję na średniej grubości plastry ok 1,5 cm . Lekko rozbite dłonią kotlety karkowe ,obtaczam w marynacie tak ,żeby dobrze oblepiła każdy kawałek mięsa.Odstawiam do lodówki na min. 1 godzinę (jeżeli czas na to pozwala , cała noc ) .Tak zamarynowaną karkówkę obsmażam w mocno rozgrzanym rondlu po 2, 3 min z każdej strony.Następnie podlewam ciepłym bulionem , żeby zbytnio nie obniżyć temperatury mięsa.Dorzucam listek laurowy , ziele angielskie i ziarenka pieprzu . Mięso przykrywam krążkami cebuli i duszę pod pokrywą , aż do miękkości obracając co jakiś czas . Z rozgotowanej cebuli i zredukowanego bulionu powstanie sos , który zalewam zahartowaną śmietaną . Doprawiam solą i pieprzem do smaku .Tak przygotowaną pyszną soczystą karkówkę podaję z ziemniakami lub kluskami śląskimi i modrą kapustą


    smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować