soczysta karkówka

4.5 (152 ocen)

soczysta i sycąca, wspaniała na ciepło i zimno.

Składniki:

  • do marynaty: 1 kg karkówki, 2 łyżeczki majeranku, po 1 łyżeczce - bazylii, oregano, tymianku, cząbru i vegety, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, 0,5 łyżeczki pieprzu i soli,
    na sos: 1 op. sosu pieczeniowego ciemnego, 2 łyżki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy, łącznie z olejem wymieszać w pojemniczku i natrzeć nimi karkówkę z każdej strony. Owinąć folią aluminiową, a następnie szczelnie owinąć folią spożywczą. Odstawić na dwie godziny do lodówki.
  • 2. karkówkę tak zawiniętą włożyć do garnka na wpół wypełnionego wodą i zagotować. Po 30 minutach od zagotowania karkówkę przekręcić na drugą stronę i gotować kolejne 30 minut.
  • 3. W większym garnku, najlepiej w gęsiarce rozrobić sos według przepisu na opakowaniu, dodając śmietanę. wyjąć Karkówkę z garnka i rozwinąć, a powstały w środku sos dolać do już przygotowanego. Karkówkę pokroić w plastry i polać przygotowanym sosem.

Porady

Im większy kawałek karkówki, tym musimy pamiętać o zwiększeniu czasu gotowania. Bardzo dobrze pasują do niej kluski śląskie. Równie smaczna jest i na zimno. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować