Soczysta karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie przyprawy, łącznie z olejem wymieszać w pojemniczku i natrzeć nimi karkówkę z każdej strony. Owinąć folią aluminiową, a następnie szczelnie owinąć folią spożywczą. Odstawić na dwie godziny do lodówki.
2.karkówkę tak zawiniętą włożyć do garnka na wpół wypełnionego wodą i zagotować. Po 30 minutach od zagotowania karkówkę przekręcić na drugą stronę i gotować kolejne 30 minut.
3.W większym garnku, najlepiej w gęsiarce rozrobić sos według przepisu na opakowaniu, dodając śmietanę. wyjąć Karkówkę z garnka i rozwinąć, a powstały w środku sos dolać do już przygotowanego. Karkówkę pokroić w plastry i polać przygotowanym sosem.
Porady
Im większy kawałek karkówki, tym musimy pamiętać o zwiększeniu czasu gotowania. Bardzo dobrze pasują do niej kluski śląskie. Równie smaczna jest i na zimno. Smacznego!
Komentarze