Soczysta golonka z fasolką

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień zajmuję się dziećmi: 2-miesięcznym Mateuszkiem i 12-letnim Aleksandrem. Przepis mam od koleżanki. Wypróbowałam i smakowało

Składniki:

  • ● 2 golonki
    ● 60 dag kiszonej kapusty
    ● 50 dag cebuli
    ● puszka białej fasoli
    ● 4 łyżki oleju
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Soczysta golonka z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tymianek mieszamy z solą
    i pieprzem. Golonki starannie
    oczyszczamy, myjemy i osuszamy
    ręcznikiem kuchennym.
    Dokładnie ze wszystkich stron
    nacieramy przyprawami. Wstawiamy
    na noc do lodówki.
  • 2. Cebule drobno kroimy. Kapustę
    (jeżeli jest bardzo kwaśna,
    płuczemy) odciskamy i drobno
    kroimy. Dodajemy jedną pokrojoną
    cebulę i mieszamy.
  • 3. Brytfankę smarujemy 1/2
    łyżki oleju. Wkładamy kapustę
    i golonki. Wlewamy 2/3 szklanki
    wody. Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 180 °C.
    Wstawiamy golonki i pieczemy
    2,5 godziny.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy
    olej, szklimy pozostałą cebulę,
    uważając, by się nie przypaliła.
    Fasolę osączamy z zalewy,
    mieszamy z zeszkloną cebulą.
    Dodajemy do golonek 10 minut
    przed końcem pieczenia

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Zamiast fasoli do kapusty możemy dodać wcześniej namoczony i ugotowany groch. ● Do potrawy w trakcie duszenia możemy dodać 2-3 ziarenka ziela angielskiego i kminek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować