Soczewica z batatem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne i zdrowe danie

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g soczewicy czerwonej
    1 batat ok. 300 g
    100 g pasty warzywnej Ajvar np. z firmy Podravka
    2 pomidory
    Łyżka oliwy
    Sól, pieprz, tymianek
    Ziele angielskie, liść laurowy
    Ok. 200 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica z batatem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego w drobną kostkę batata, sól, pieprz, 2 liście laurowe i 3 kuleczki ziela angielskiego, chwilę podsmażyć.

  • 2. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i tymianek, poddusić.
  • 3. Dolać wodę i kiedy się zacznie gotować, wsypać soczewicę.
    Gotować aż soczewica będzie miękka, ok. 15 min.
  • 4. Na końcu dodać Ajvar do smaku, ok. pół słoiczka.
  • 5. Można podać z kiełkami brokułu i plackami z mąki pszennej, żytniej razowej, wody i soli, usmażonymi na suchej patelni.
  • 6. Ajvar można zrobić samemu, blendując pieczoną paprykę i bakłażana z dodatkiem czosnku, octu i przypraw.

Porady

Przepis można modyfikować na wiele sposobów, można dodać cebulę lub czosnek, jeśli ktoś woli intensywniejsze smaki, można dodać papryczkę chili lub zamiast Ajvaru czerwoną pastę curry, a zamiast pomidorów świeżych – pomidory z puszki. Można także użyć zwykłych ziemniaków zamiast batata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować