Szybciutka przekąska .Wykorzystałam ryż jaki pozostał mi z obiadu ( z wczoraj ) . Rarytasem są sezonowe ogrodowe winogrona ( lekko cierpkie ale niezwykle aromatyczne ).
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanego na bulionie zimnego ryżu
kilka pomidorków koktajlowych
1 /2 plasterka schabu pieczonego w ziołach (szynka lub inne pieczone mięso też mogą być )
odrobina czarnego sezamu lub czarnuszki
trochę pokrojonego szczypiorku
gałązka działkowych drobnych winogron
wafelek Vafini
4 mini wafelki ryżowe
kawałeczek czerwonej ostrej papryczki ( chili )
listek sałaty
2 papierowe foremki do mufinek
Sierpniowe bento buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zgromadzić potrzebne składniki.
2.Zaczynamy od pokrojenia drobno szczypiorku. Ryż dzielimy na pół .Z jednej części formujemy kulkę , obtaczamy w szczypiorku a na wierzchu w środek wciskamy ,, denko ,, ścięte z pomidorka koktajlowego ( dobrze jest usunąć z jego środka pesteczki by nie puściły soku ) . Układamy w jednej foremce .
3.Z pozostałego ryżu formujemy kulkę w środku której zawijamy : kawałek zrolowanego listka sałaty, paseczek papryki, kilka paseczków schabu. Posypać sezamem lub czarnuszką i umieścić w drugiej papierowej foremce .
Poukładać dekoracyjnie wszystkie składniki ( obie kulki ryżu - takie prawie Onigiri , winogrona , pomidorki w wafelku Vifini , wafelki ryżowe ) w pojemniku do Bento .
Komentarze