Siódme niebo

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie tylko dla miłośników jabłek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    22 dag cukru
    5 jajek
    35 dag mąki
    3 łyżki kakao
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    25 dag masła
    Krem:
    500 ml mleka
    20 dag masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 torebka budyniu śmietankowego
    4 łyżki cukru pudru
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Siódme niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, kolejno dodawać po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, wsypywać po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Podzielić na 2 części, połowę wymieszać z kakao.
  • 2. Prostokątną blachę natłuścić, wyłożyć jasne, a następnie ciemne ciasto. Jabłka umyć, obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cząstki. Ułożyć na cieście. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Proszek budyniowy rozetrzeć z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzącego płynu powolutku wlać budyń i mąkę ziemniaczaną, rozprowadzaną z odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Gotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać letni budyń. Gotowym kremem posmarować wierzch ciasta. Górę udekorować kawałkami duszonych jabłek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować