1.Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, kolejno dodawać po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, wsypywać po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą. Podzielić na 2 części, połowę wymieszać z kakao.
2.Prostokątną blachę natłuścić, wyłożyć jasne, a następnie ciemne ciasto. Jabłka umyć, obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na cząstki. Ułożyć na cieście. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
3.Proszek budyniowy rozetrzeć z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzącego płynu powolutku wlać budyń i mąkę ziemniaczaną, rozprowadzaną z odrobiną zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Gotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać letni budyń. Gotowym kremem posmarować wierzch ciasta. Górę udekorować kawałkami duszonych jabłek.
Komentarze