• 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszne, chrupiące bajgle tureckie smarowane syropem winogronowym i posypane sezamem .

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
    150 ml wody
    1 płaska łyżeczka drożdży instant
    1 łyżka masła
    1 szczypta soli
    ½ łyżeczki cukru
    30 ml Üzüm Pekmezi – syrop winogronowy
    6 łyżek sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Simit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Simit 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Drożdże, cukier i masło rozpuszczamy w letniej wodzie i wlewamy do mąki. Całość dobrze zagniatamy około 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
  • Simit 2. Następnie dzielimy ciasto na równe kawałki 6 sztuk. Każdy rolujemy na długość 40cm, składamy na pół i skręcamy. Końce zlepiamy. Tworzymy kształt koła, układamy na folii do pieczenia na tacce. Wierzch smarujemy sokiem winogronowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni około 15-20 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować