Shish kebab

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na na tę potrawę dostałam od znajomej. Shish kebab został przyjęty przez domowników z aprobatą. Często go przyrządzam i za każdym razem moi bliscy proszą o dokładkę.

Składniki:

  • 50 dag wołowiny lub baraniny
    1 jajko
    2 cebule
    czerwona papryka
    łyżeczka przyprawy kebab gyros
    4-5 łyżeczek oleju
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 łyżka szczypiorku
    czarny pieprz mielony
    sól
    przyprawa tzatziki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Shish kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Shish kebab 1. Cebule obieramy i drobno siekamy. Mięso oczyszczamy z błon, myjemy, osuszamy i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajko, cebulę, sól, przyprawę
    kebab-gyros i pieprz i wyrabiamy na gładką masę.
  • Shish kebab 2. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w małą kostkę. Jogurt mieszamy ze szczypiorkiem, papryką
    i przyprawą tzatziki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Z mięsa formujemy podłużne kotlety i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z pieczywem, np. typu pita, lub ryżem i sosem
    jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować