Jak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy :), i odnosi się to również to przysmaków podniebienia. Aromatyczna drożdżówka z cynamonem i świeżą wanilią wodzi na pokuszenie....
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na dwie średniej wielkości blaszki:
80 dag mąki pszennej
7 dag świeżych drożdży
8 łyżek cukru
2 łyżki miodu
szczypta soli
1 szklanka mleka
4 jajka
12 dag roztopionego ciepłego masła
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na dość duży prostokąt.
2. Z miodu, roztopionego masła, cynamonu. orzechów, cukru i migdałów robimy masę wszystko dokładnie mieszając. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Kładziemy jedną na drugą i kroimy na kilka części w zależności od wielkości naszej foremki. Foremkę smarujemy masłem i układamy w pionie kawałki ciasta. Ciasto nie musi dokładnie i szczelnie wypełnić formy gdyż urośnie i wtedy ją wypełni. Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumieni. Ciasta nie kroimy, a urywamy...skubiemy :)
Komentarze