Skromny tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietanę dzielimy na pół. Każdą część gotujemy w osobnym garnku i zdejmujemy z ognia. do jednej dodajemy biała czekoladę a do drugiej mleczną i kakao. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masy będą miały temperaturę pokojową wkładamy je do lodówki na 6 godzin. Po schłodzeniu ubijamy obie masy.
2.Przygotowujemy 3 biszkopty. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
3.Banana obieramy i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy go sokiem z cytryny aby nie zrobił się ciemny. 4-5 połówek brzoskwiń z puszki kroimy w kostkę. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Po 10 minutach przecedzamy i studzimy.
4.Nasączamy jeden biszkopt. Smarujemy połową ciemnego kremu. Układamy na nim plastry banana. Przykrywamy drugim, również nasączamy i smarujemy połową jasnego kremu, na którym rozkładamy pokrojone brzoskwinie. Układamy trzeci biszkopt i nasączamy.
5.Górę tortu smarujemy gładką jasnym kremem. Na boki wykładamy ciemny. Nożem do chleba lub grzebieniem cukierniczym robimy pionowy wzorek. Na wierzchu równomiernie rozsypujemy okruchy biszkoptowe. Możemy użyć do tego pędzelka. Pozostałe brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki. Wybieramy te jednakowej wielkości i z każdego robimy "rożek". Układamy je dookoła brzegu. Białym pisakiem robimy napis na środku. Możemy poukładać czekoladowe gwiazdki.
Komentarze