Skromny torcik krówkowo-kawowy

0 (0 ocen)

Przykro mi ale nie ma zdjęcia w przekroju, ponieważ tort był prezentem dla Cioci męża, solenizantka była zadowolona z prezentu:)

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka
    3 łyżki maki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    2 łyżeczki kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Nasączenie:

    3 łyżeczki cappucciono
    1 szklanka wrzątku
    2 łyżeczki amaretto

    Przełożenie:

    Puszka masy krówkowej – 400 g
    200 g śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka kawy mielonej

    Dekoracja:

    1 łyżka płatków białej czekolady
    1 łyżka płatków z mlecznej czekolady
    1/2 pomarańcza
    1 łyżka perełek cukrowych

    Forma 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Skromny torcik krówkowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do masy jajecznej dodać suche składniki 1. Biszkopt:
    Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy .Przekroić poprzecznie na 3 krążki.
  • 2. Nasączenie:
    W szklance wrzątku rozpuścić cappuccino i dodać amaretto. Wymieszać i ostudzić.
  • rozsmarować masę krówkową 3. Wykonanie:
    Na paterze położyć pierwszy krążek i zapiąć obręcz. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu i rozsmarować 3/4 puszki masy krówkowej. Położyć drugi krążek i lekko docisnąć.Nasączyć.
  • śmietanę ubić z kawą 4. W misce ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Na koniec dodać kawę i lekko wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na biszkopcie ( łyżkę odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni krążek i nasączyć go. Rozsmarować resztę masy krówkowej i odłożyć na godzinę do lodówki:
  • 5. Dekoracja:
    Oba rodzaje płatków czekoladowych pokruszyć. Pomarańcza wyszorować, osuszyć i pokroić na plastry.
    Dokoła na wierzchu tortu z odłożonej śmietany zrobić rozetki i udekorować je perełkami. Na środku ułożyć pomarańcza i posypać płatkami czekolady. Schłodzić około 2 godzin.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować