Skrzydełka w pikantnym miodzie

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Skrzydełka po raz pierwszy zawitały na naszym stole z okazji pierwszej rocznicy bycia razem. Uwiodły nas słodkim zapachem i pikantnym smakiem. Od tamtej pory przygotowujemy je na specjalne okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
    6 ząbków czosnku
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki chilli lub ostrej papryki w proszku
    1 łyżka oleju
    1 łyżka sosu sojowego
    7 łyżek miodu
    ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru
    4-6 małych suszonych papryczek chilli
    płaska łyżka vegety
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka w pikantnym miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka należy umyć i podzielić na 3 części.
  • 2. Najmniejsze części skrzydełek zalewamy 3 szklankami wody, wsypujemy łyżkę vegety i przez około pół godziny gotujemy wywar.
  • 3. W dużym garnku układamy pozostałe części skrzydełek, zalewamy wcześniej ugotowanym wywarem i gotujemy pod przykryciem 10 minut.
  • 4. Przygotowujemy glazurę z miodu, oleju, sosu sojowego i przypraw. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do mieszanki. Imbir świeży ścieramy na tarce, a suszone papryczki ucieramy w moździerzu.
  • 5. Wylewamy wywar z garnka, zostawiamy tylko jedną szklankę, którą mieszamy z przygotowaną glazurą.
  • 6. Glazurę z wywarem wlewamy do skrzydełek i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia. Często mieszamy, aż glazura zgęstnieje i oblepi skrzydełka. Zazwyczaj trwa to około 45 minut.

Porady

Zamiast vegety do wywaru można dodać kostkę rosołową. Jeśli nie lubisz ostrych dań, możesz zrezygnować z suszonych papryczek chilli i świeżego imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować