Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami

0 (0 ocen)

Danie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru.

Składniki:

  • Skrzydełka:
    1 kg skrzydełek
    Przyprawa do kebabu
    1 łyżka lubczyku
    1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    1 jajko
    Bułka tarta + mąka (w proporcji 1:1)
    Olej do smażenia (około 1 l)
    Ryż z warzywami:
    1,5 szklanki ryżu arborio
    Oliwa z oliwek
    2 szklanki wody
    Sól
    0,5 łyżeczki curry
    200 g warzyw na patelnię
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.
    W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować