Skrzydełka słodko-pikantne

4.48 (175 ocen)

  • 2 godz.

pychotka:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 14 skrzydełek z kurczaka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1/2 szklanki pikantnego keczupu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki cukru
    3 łyżki miodu
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
    1 łyżeczka soli
    3 krople tabasco
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.48 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka słodko-pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy sos do skrzydełek. Cebulę oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy do ketchupu i koncentratu pomidorowego i miksujemy ze sobą. Łączymy z olejem, miodem, cukrem oraz tabasco. Na samym końcu dodajemy sypkie przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, suszoną bazylię, sól i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Przypraw dodajemy w zależności od tego jaki efekt pikantności chcemy otrzymać, u mnie były to skrzydełka pikantne ale też słodkie.
  • 2. Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy je do worka, wlewamy przygotowany sos i związujemy u góry, energicznymi ruchami podrzucamy workiem, aby sos pozostał na skrzydełkach. Skrzydełka w worku chowamy do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się przegryzły. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Szkło żaroodporne smarujemy masłem, układamy zamarynowane skrzydełka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zapiekamy przez około 45-55 minut. Pieczemy bez przykrycia. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami lub z ugotowanym ryżem jaśminowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować