Skrzydełka słodko-pikantne

0 (0 ocen)

Przepis dla lubiących potrawy mięsne z dodatkiem czegoś słodkiego

Składniki:

  • -1 kg skrzydełek
    Sos;
    -3 łyżki majonezu
    -7 łyżek keczupu pikantnego
    -4 łyżki dżemu żurawinowego do mięs
    -papryka ostra w proszku
    -sól,pieprz
    -3 ząbki czosnku

Skrzydełka słodko-pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos 1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Do czosnku dodać resztę składników na sos.
    Paprykę w proszku dodać wedle uznania (ja dałam ok 1 łyżeczki)
    Dokładnie wymieszać
  • skrzydełka w sosie 2. Skrzydełka opłukać,wysuszyć,włożyć do miski i połączyć z sosem. Wstawić do lodówki na ok 2- 3godziny.
  • 3. Mięso razem z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku do 190stopni ok 50min.
    Zdjąć pokrywke i piec jeszcze ok 20min. Mięso należy co jakiś czas podlewać sosem.

Porady

Skrzydełka można przed wymieszaniem z sosem natrzeć ziołami. Po upieczeniu sosem można polać skrzydełka i ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy