Skrzydełka pieczone w cieście

4.5 (196 ocen)

Kurze skrzydełka w cieście musztardowym, doprawionym majerankiem i oregano. Świetna propozycja na imprezowy stół, o wiele zdrowsza niż smażone w głębokim tłuszczu popularne mięsko a la KFC.

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka (łącznie ok. 900g)

    Do marynowania mięsa:
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz czarny mielony

    Ciasto:
    6 łyżeczek musztardy sarepskiej
    2 łyżki oliwy
    1/3 szklanki wody
    6 łyżeczek mąki pszennej
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka oregano suszonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz zcarny mielony do samku
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Skrzydełka pieczone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka pieczone w cieście 1. Mięso umyć, wysuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Skrzydełka pieczone w cieście 2. Składniki przeznaczone na ciasto wymieszać. W cieście zanurzać skrzydełka tak, by w całości pokryły się masą. Mięso ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Skrzydełka pieczone w cieście 3. Piec 40 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować