Kurze skrzydełka w cieście musztardowym, doprawionym majerankiem i oregano. Świetna propozycja na imprezowy stół, o wiele zdrowsza niż smażone w głębokim tłuszczu popularne mięsko a la KFC.
Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka (łącznie ok. 900g)
Do marynowania mięsa:
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz czarny mielony
Ciasto:
6 łyżeczek musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki wody
6 łyżeczek mąki pszennej
1 łyżeczka majeranku suszonego
1 łyżeczka oregano suszonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz zcarny mielony do samku
Skrzydełka pieczone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
2.Składniki przeznaczone na ciasto wymieszać. W cieście zanurzać skrzydełka tak, by w całości pokryły się masą. Mięso ułożyć w formie wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze