Soczyste skrzydełka - swój niepowtarzalny aromat zawdzięczają niezwykle bogatej smakowo marynacie z dodatkiem brzoskwini i marchewki. Sos nietypowy - bo z dodatkiem słodkiego serka homogenizowanego.
Składniki:
8 kurzych skrzydełek (łącznie 600 g)
Owoce i warzywa do zamarynowania:
6 pozbawionych pestek brzoskwiń (łącznie 300 g)
2 obrane marchewki (łącznie 120 g) - u mnie fioletowa
1 czerwona cebula (60 g)
Skrzydełka pieczone na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie pokroić na ćwiartki, marchewkę w talarki, cebulę posiekać - wszystko razem wymieszać. Składniki zalewy - marynaty dokładnie wymieszać w garnku - zagotować. Gorącą mieszankę wymieszać z przygotowanymi owocami i warzywami. Całość ostudzić - włożyć do lodówki na minimum 24 godziny.
2.Skrzydełka umyć i wysuszyć - włożyć do zamarynowanych owoców i warzyw. Całość wymieszać, by mięso w całości przykryła słodka marynata. Szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na minimum 24 godziny.
3.Zamarynowane skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do marynaty dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek i serek homogenizowany. Wymieszać, przyprawić solą. Tak przygotowanym sosem przykryć skrzydełka.
4.Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą - mięso piec 50 min (180 - 200 st. C).
Komentarze