Na ten przepis wpadłam przypadkiem, okazał się znakomity i teraz uwiecznia wszystkie rodzinne przyjęcia:) Są przepyszne i budzą zachwyt wśród gości.
60 min
Składniki:
15 średniej wielkości skrzydełek z kurczaka
400 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
400 g pieczarek
2 małe cebula
natka pietruszki lub koperku
1 jajo
1 łyżka oleju
1 łyżka kieczupu najlepiej pikantnego
garść startego żółtego sera
ząbek czosnku
ulubione przyprawy : pieprz, sól paprykę czerwoną, majeranek, oregano, czosnek,przyprawę do kurczaka , vegete
Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę.Ostrym nożem objeżdżamy wokół kości tak aby pokazała się w całości, następnie zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do samego dołu gdy już natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość i ją wyciągamy. I to samo robimy z kolejnymi kośćmi.Gdy pojawi się lotka kończymy filetowanie i mięso wykręcamy do pierwotnego kształtu.
2.Obsypujemy wyfiletowane skrzydełka sporządzoną mieszanką przypraw: 1 łyżka keczupu i oleju oraz wyciśnięty przez praskę jeden duży ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy do kurczaka. Po zamarynowaniu odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami, doprawiając całość pieprzem i solą.Patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką, żeby pieczarki puściły wodę, następnie odkrywamy i smażymy tak długo, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy ser do usmażonych pieczarek.Lekko podgrzewamy patelnię i mieszamy tak długo aż ser się rozpuści i sklei farsz. Gdy ostygnie łączymy z mięsem mielonym i dokładnie mieszamy. Przygotowane, wytrybowane wcześniej skrzydełka napełniamy farszem w miejscach, gdzie wcześniej były kości. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
3.Skrzydełka układamy na blaszce lub specjalnym worku do pieczenia. Worek należy nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4.Skrzydełka pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jak skrzydełka mają być przyrumienione.
Porady
Skrzydełka najlepiej smakują z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.
Komentarze