Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym

4.84 (167 ocen)

  • 60 min

Na ten przepis wpadłam przypadkiem, okazał się znakomity i teraz uwiecznia wszystkie rodzinne przyjęcia:) Są przepyszne i budzą zachwyt wśród gości.

  • 60 min

Składniki:

  • 15 średniej wielkości skrzydełek z kurczaka
    400 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
    400 g pieczarek
    2 małe cebula
    natka pietruszki lub koperku
    1 jajo
    1 łyżka oleju
    1 łyżka kieczupu najlepiej pikantnego
    garść startego żółtego sera
    ząbek czosnku
    ulubione przyprawy : pieprz, sól paprykę czerwoną, majeranek, oregano, czosnek,przyprawę do kurczaka , vegete

Wystaw ocenę:

4.84 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skrzydełka 1. Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę.Ostrym nożem objeżdżamy wokół kości tak aby pokazała się w całości, następnie zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do samego dołu gdy już natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość i ją wyciągamy. I to samo robimy z kolejnymi kośćmi.Gdy pojawi się lotka kończymy filetowanie i mięso wykręcamy do pierwotnego kształtu.
  • pałki 2. Obsypujemy wyfiletowane skrzydełka sporządzoną mieszanką przypraw: 1 łyżka keczupu i oleju oraz wyciśnięty przez praskę jeden duży ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy do kurczaka. Po zamarynowaniu odstawiamy w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami, doprawiając całość pieprzem i solą.Patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką, żeby pieczarki puściły wodę, następnie odkrywamy i smażymy tak długo, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy ser do usmażonych pieczarek.Lekko podgrzewamy patelnię i mieszamy tak długo aż ser się rozpuści i sklei farsz. Gdy ostygnie łączymy z mięsem mielonym i dokładnie mieszamy. Przygotowane, wytrybowane wcześniej skrzydełka napełniamy farszem w miejscach, gdzie wcześniej były kości. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
  • skrzydełka 3. Skrzydełka układamy na blaszce lub specjalnym worku do pieczenia. Worek należy nakłuć w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • skrzydełka 4. Skrzydełka pieczemy ok 60 minut w temp. 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jak skrzydełka mają być przyrumienione.

Porady

Skrzydełka najlepiej smakują z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować