1.Biszkopt: białka ubić z cukrem na puszystą piane dodawać po jednym żółtku, następnie wsypywać powoli wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku ok 20 min w temp 180 st.
2.Masa jabłkowa: cukry zagotowujemy w 1/2 szkl. wody. Dodajemy starte jabłka. Prażymy do momentu rozgotowania jabłek. Dodajemy masło i kaszę. Dusimy, aż kasza się rozgotuje. Mieszamy z rozpuszczoną w 1/2 szkl. wrzątku galaretką. Gorącą masę wykładamy na ciasto.
3.Masa różowa: margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Galaretkę rozpuścić w szkl. wody, gdy zacznie gęstnieć wlać do masy i miksować na wysokich obrotach do otrzymania jednolitej masy. Wylać na palcek.
4.Masa biała: W 1 szklance mleka rozmieszać cukier, mąkę pszenną i łyżkę mąki ziemn. Pozostałe 2 szkl. mleka zagotować i wlać mieszankę składników. Gotować do zgęstnięcia (konsystencja budyniu). Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć z margaryną. Wyłożyć na masę różową i posypać rodzynkami.
Komentarze