Ciasto składanka z dżemem porzeczkowym

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Troszkę pracochłonne ale bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    7 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę budyniową:
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1 kostka masła
    Składniki na masę śmietanową:
    2 szklanki śmietany 30 %
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody
    Składniki na masę krówkową:
    1 puszka masy krówkowej (400 g)
    200 g orzeszków ziemnych solonych
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody
    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu porzeczkowego (300g)
    2 czekolady mleczne
    1/2 czekolady gorzkiej
    ok. 20 sztuk herbatników ciemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Orzeszki Przetwory

Ciasto składanka z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajeczno - cukrowej i wymieszać. Wylać do blachy o wym. dno blachy 37x21 Piec ok 25 minut w temp .180 s C. Po wystudzeniu przekroić na pół.
    Masa budyniowa:
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na biszkopt, ułożyć herbatniki ciemne i posmarować dżemem porzeczkowym
    Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodając letnią żelatynę - wyłożyć na dżem. Przykryć biszkoptem ciemnym.
    Masa krówkowa: Masę z puszki przełożyć do miski i utrzeć dodając letnią żelatynę i orzeszki ziemne. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Lekko stężałą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki. Czekolady mleczne z 1 łyżką masła i 2 łyżkami mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta posmarować gorącą rozpuszczoną czekoladą. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka cukierniczego z małą końcówką i dowolnie udekorować wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować