Ciasto składanka z dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno ,dodać żółtka, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajeczno - cukrowej i wymieszać. Wylać do blachy o wym. dno blachy 37x21 Piec ok 25 minut w temp .180 s C. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na biszkopt, ułożyć herbatniki ciemne i posmarować dżemem porzeczkowym
Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodając letnią żelatynę - wyłożyć na dżem. Przykryć biszkoptem ciemnym.
Masa krówkowa: Masę z puszki przełożyć do miski i utrzeć dodając letnią żelatynę i orzeszki ziemne. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Lekko stężałą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki. Czekolady mleczne z 1 łyżką masła i 2 łyżkami mleka rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta posmarować gorącą rozpuszczoną czekoladą. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do woreczka cukierniczego z małą końcówką i dowolnie udekorować wierzch ciasta. Schłodzić. Smacznego :)
Komentarze