Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe "szkolne bułki"

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Tak jak w tytule, Skoleboller po norwesku oznaczają "szkolne bułki". Nie myślcie jednak, że te bułki są tylko do szkoły :P Bułki dostępne są prawie w każdej cukierni, piekarni, kawiarni lub większym sklepie spożywczym. Są one popularne również w Szwecji

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Bułki:

    325 ml pełnego mleka
    50 g masła, roztopionego
    500 g mąki pszennej
    75 g drobnego cukru do wypieków
    1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
    pół łyżeczki soli
    15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
    1 jajko, roztrzepane

    Budyń:

    4 żółtka
    40 g mąki ziemniaczanej
    500 ml pełnego mleka
    75 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


    Dodatkowo:

    1,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody
    wiórki kokosowe, do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe "szkolne bułki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Do letniego(nie gorącego!) mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajko i całość mieszamy.

    Mąkę pszenną przesiewamy do miski z suchymi drożdżami. Używając świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn. Do miski z mąką dodajemy sól, kardamon i mleko wymieszane z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie ono miękkie i elastyczne. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło możemy dosypać maksymalnie 3 łyżki mąki (nie więcej). Z ciasta formujemy o kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
  • 2. Budyń
    W szklanym lub plastikowym naczyniu ucieramy żółtka z połową cukru, do momentu aż będą białe i puszyste. Do żółtek dodajemy mąkę i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Wszystko razem miksujemy. W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka z połową cukru, gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy żółtkową mieszankę i gotujemy około 1 minuty, aż krem zgęstnieje. Wyłączamy palnik. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.

    Budyń przykrywamy folią spożywczą, w taki sposób, aby folia dotykała budyniu i żeby nie wytworzył się kożuch (folia powinna dotykać kremu). Odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Formowanie i pieczenie bułek
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych części około 65 g każda (można każdą część zważyć za pomocą wagi kuchennej ). Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, w sporych odległościach od siebie. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

    Gdy bułeczki się podwoją swoją objętość, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę praktycznie do samej blaszki (ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie). Następnie każde zgłębienie wypełniamy budyniem.

    Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 15 minut. Studzimy na kratce.
  • 4. Dodatkowo
    Cukier puder wsypujemy do miseczki. Dodajemy gorącą wodę i rozcieramy grzbietem łyżki (jeśli lukier jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Bułki smarujemy lukrem i natychmiast obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Wiórki kokosowe Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować