Sezonowy miks pod kokosową chmurką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, puszyste ciasto z owocami, odrobinę przypominające drożdżowe:) Przepis zaczerpnęłam z bloga pt. "Jaskinia smaku" i odrobinę go zmieniłam:) Po upieczeniu, ciasto swym wyglądem i smakiem rozwiało moje obawy "czy to się uda...?" :))) a co najważniejsze - zasmakowało domownikom :))

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    200 gram masła/ margaryny
    4 jajka
    szklanka letniego mleka lub takiego o temp. pokojowej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garstka wiórek kokosowych
    owoce: pół szklanki malin, pól szklanki czarnej porzeczki; 1,5 szklanki małych truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Sezonowy miks pod kokosową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1m8pxpt 1. Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami na kruszonkę i odkładamy 1 szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35, wyłożoną papierem do pieczenia. Papier smarujemy odrobinkę margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na wierzchu układamy oczyszczone i osuszone owoce.
  • image-1o7sos2 2. Odsypaną szklankę kruszonki wsypujemy do miseczki i dodajemy garstkę wiórek kokosowych (może być odrobinę więcej), łączymy składniki rozcierając delikatnie w palcach kruszonkę. Tak przygotowana kruszonka posypujemy wierzch ciasta, czyli owoce. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 50- 60 minut.

Porady

Do tego ciasta możemy dodać wszelkiego rodzaju owoce, aby były tylko odsączone z wody/ zalewy. Ciasto według uznania możemy jeszcze oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Maliny Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować