Sezonowy torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki.
Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać śmietanę , cukier oraz żelatynę.
Owoce umyć osuszyć z truskawek oderwać szypułki-przekroić na pół ,pitaję obrać pokroić w plasterki które następnie przekroić na 4 trójkąciki , zostawić odrobinę miąższy z którego zrobić 3 kuleczki łyżeczką.Karambolę pokroić w cienkie plasterki.
2.Miskę lub tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową , na dół położyć biszkopty a na nie truskawki. Ścianki ozdobić ścisło pitją oraz karambolą.
3.Do miski wlać najpierw masę czekoladową-odstawić w chłodne miejsce do stężnięcia.
4.Na wierzch masy czekoladowej ułożyć truskawki , kuleczki z pitaji oraz plasterek karamboli.
Całość zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do lodówki na parę h. do całkowitego stężnięcia.
Tak przygotowany torcik delikatnie wyjąć z foli aluminiowej , podważając ścianki nożykiem.
Można podawać z bitą śmietaną.
Komentarze