Sezamki

0 (0 ocen)

Sezamki są bardzo poste do zrobienia. Moim zdaniem lepsze niż sklepowe ;) Serdecznie polecam wypróbować!

Składniki:

  • 200 g sezamu

    200 g cukru

    1 łyżka miodu

    2 łyżki wody

Sezamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i odstawić je na bok. Sezam podprażyć na suchej patelni do zezłocenia, ostudzić. Cukier umieścić w garnuszku, zalać wodą i podgrzewać na małym ogniu, nie mieszając, do rozpuszczenia i skarmelizowania cukru (powinien powstać złocisty karmel, nie brązowy!). Dodać miód i wymieszać. Na koniec wsypać ostudzony sezam i szybko wymieszać do połączenia składników. Powstałą masę od razu wyłożyć na arkusz papieru (będzie bardzo szybko twardnieć, więc należy robić to jak najszybciej) przykryć drugim. Za pomocą wałka cienko rozwałkować. Po chwili oderwać górny papier i za pomocą noża od pizzy pokroić w równe prostokąty. Następnie odkleić dolny papier. Sezamki odstawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy