Sezamowe roladki we włoskim towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy na plastry (mi wyszło 8 szt.) myjemy, lekko rozbijamy i przyprawiamy z jednej strony przyprawa uniwersalna wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Mięso mielone przyprawiamy według uznania. Na przyprawioną stronę filetu kładziemy niewielką ilość mięsa mielonego i zawijamy w roladkę. Sezam mieszamy z bułką tartą i ostrą papryka, solą i pieprzem. Roladki maczamy w rozbełtanym jajku i mieszance z sezamu, tak przygotowane roladki smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia. Pomidorki odparzamy, zdejmujemy skórkę kroimy w ćwiartki, cebule kroimy w piórka, pokrojone pomidorki i cebulę mieszamy razem z oregano i odrobiną soli. Roladki układamy w rękawie do pieczenia, całość posypujemy pomidorkami z cebulką, dodajemy 3 łyżki wody, pieczemy w temp 200 stop. C przez 45 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stop. C i pieczemy kolejne 15 min. ( w tym czasie możemy rozciąć rękaw i posypać całość serem mozzarella.
Porady
Roladki najlepiej smakują w towarzystwie gotowanych warzyw
Komentarze