1 podwójny filet z kurczaka
100 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
100 g żółtego sera
200 g sezamu
100 g mąki pszennej
3 jajka
ulubione przyprawy: przyprawa pikantna do kurczaka, pieprz Cayenne, papryka słodka mielona, sól i pieprz
olej do smażenia
Sezamowe paluchy z suszonymi pomidorami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy , po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy. W tym czasie pomidory i ser kroimy w podłużne paski. Na płacie mięsa układamy ser i pomidory i zwijamy w cieniutki rulonik.
2.Jajka roztrzepujemy, na talerze wsypujemy mąkę i sezam. Przygotowane ruloniki z mięsa panierujemy: mące, następnie w jajku a na samym końcu w sezamie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy paluchy przez ok 10 minut na bardzo małym ogniu aby sezam się nie przypalił z obu stron.
Komentarze