Torcik to świetna propozycja dla fanów sernika na zimno. W mojej wersji z niezwykle orzeźwiającym, rześkim, letnim musem z kiwi. Idealny do małej czarnej w gorące dni.
Serowy torcik z musem z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, dalej miksować i następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia. Na końcu wsypać barwnik. Dokładnie wymieszać, wlać do okrągłej formy o średnicy 22cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25minut. Wystudzić.
2.Masa serowa
Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 600ml wrzątku. W taki sam sposób rozpuścić galaretki cytrynowe, następnie pozostawić
do stężenia. Stęgnięte galaretki pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć
z cukrem pudrem i masłem, ciągle miksować dodając porcjami ser. Następnie dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kostki galaretki kiwi a do drugiej kostki galaretki cytrynowej.
3.Mus z kiwi
Kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wrzątek i podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania. Owoce zmiksować blenderem do postaci gładkiego musu, wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą. Pozostawić
do wystygnięcia musu.
4.Obwód spodu okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożyć ptasim mleczkiem, w środek włożyć zielony biszkopt. Wylać kolejno masę serową z zielonymi a następnie z żółtymi kostkami galaretki. Wstawić do lodówki na 20-25minut. Po tym czasie wlać mus z kiwi
i ponownie wstawić do lodówki na 30minut.
5.Ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Torcik udekorować ubitą śmietaną, plasterkami kiwi i kolorowymi perełkami.
Komentarze