Serowy suflet z pomidorową niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos beszamelowy: Mleko wlej do garnka, dodaj mąkę i gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie żółtka i szybko zamieszaj, aby się nie ścięły. Odstaw masę na bok.
2.Masa białkowo-serowa: Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodaj sery i zamieszaj delikatnie, aby nie straciły swojej objętości.
3.Białka przełóż powoli do masy z mleka i żółtek (w dwóch turach) i zamieszaj delikatnie.
4.Masę przełóż do 3 kokilek dokładnie wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. (Dodatkową porcją można się podzielić z ukochanym.)
5.Naczynka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (włóż do niego wcześniej blachę, na której ułożysz kokilki).
6.Piecz około 20 minut, aż suflety podniosą się z kokilek i będą gotowe do wskoczenia na talerz. (Gdy suflety wyrastają w piekarniku należy być bardzo ostrożnym, nie wolno do nich zaglądać, ani biegać w kuchni, bo mogą się zawstydzić i nie będą chciały wyjść z kokilek.)
* Suflety podawaj z aromatycznym sosem pomidorowym i różyczkami brokuła ugotowanymi na parze.
7.Sos pomidorowy: Na rozgrzany olej wrzuć anchois, przesmaż chwilę, aż się rozpuszczą. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula zmięknie.
8.Do garnka dodaj kapary, oliwki i pomidory krojone z oliwą z oliwek i czosnkiem Pudliszki. Przypraw solą, pieprzem i chilli.
9.Sos gotuj 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Na końcu dodaj bazylię. Sos zmiksuj lekko blenderem, aby rozdrobnić większe kawałki. Spróbuj i dopraw do smaku.
Komentarze