Serowiec kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić, gdy już będą sztywne dodawać stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku i łyżce oleju. Na koniec mieszając już łyżką patiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Przelać do blaszki. Piec ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach.
2.Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno dodając cukier, ponownie ubijać, następnie dodać wiórki kokosowe razem z proszkiem wymieszać łyżką. Ciasto wylać na pergamin, piec w temperaturze170 C, około 20 minut. Od razu po upieczeniu wyłożyć ciasto na deskę.
3.Ciasto serowe: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Po utarciu, dodawać stopniowo ostudzone, stopione masło następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem cały czas ucierając. Na końcu ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia się ciasta w 190 stopniach. Ostudzić.
4.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szkl mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel, wlać mleko i obie mąki, zmiksować. Do pozostałego gotującego się mleka wlać przygotowany roztwór i chwilę pogotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z margaryną na puch.
5.Przełożenie: biszkopt – masa budyniowa – ciasto serowe – masa budyniowa – ciasto kokosowe – masa budyniowa – dowolna dekoracja
Komentarze