Serowe wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do masy przesiać mąkę, dodać drożdże, wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć i odstawić. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek. Pokroić na równe kwadraty.
Każdy kawałek naciąć po przekątnej, a następnie pozaginać rogi do środka, formując wiatraczki. Środki lekko docisnąć.
Brzoskwinie osączyć z zalewy i po kawałku ułożyć na środku wiatraczków. Posmarować jajkiem, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Piec 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Ja piekłam w temperaturze 180°C i cały czas sprawdzałam aby się za bardzo nie spiekły.
Z ciasta, które zostaje można zrobić pyszne paluchy. Przepis pochodzi z gazety Tina przepisy – wydanie specjalne 1/2012.
Komentarze