Serowe wiatraczki

2.5 (2 ocen)

Pyszne, pięknie pachnące wiatraczki z brzoskwinią.

Składniki:

  • - 20 dag sera białego;
    - 7 łyżek mleka;
    - 1 jajko;
    - 40 dag mąki;
    - 6 łyżek oleju słonecznikowego;
    - 4 łyżki cukru;
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego;
    - szczypta soli;
    - ½ opakowania suszonych drożdży;
    - 1 puszka brzoskwiń;
    - mak i wiórki kokosowe do posypania.
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Serowe wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do masy przesiać mąkę, dodać drożdże, wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć i odstawić. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek. Pokroić na równe kwadraty.

    Każdy kawałek naciąć po przekątnej, a następnie pozaginać rogi do środka, formując wiatraczki. Środki lekko docisnąć.

    Brzoskwinie osączyć z zalewy i po kawałku ułożyć na środku wiatraczków. Posmarować jajkiem, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Piec 15-20 minut w temperaturze 190°C.

    Ja piekłam w temperaturze 180°C i cały czas sprawdzałam aby się za bardzo nie spiekły.

    Z ciasta, które zostaje można zrobić pyszne paluchy. Przepis pochodzi z gazety Tina przepisy – wydanie specjalne 1/2012.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować