Serowe pyzy z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

W gazecie szukałam jakiejś inspiracji na obiad.Znalazłam te oto pulpeciki,były podane z sosem z papryk jednak ja zrobiłam z innym sosem. Pulpeciki też troszkę zmieniłam

Składniki:

  • Pulpeciki
    - 35 dag sera białego
    - 0,5 kg ziemniaków
    - oregano
    - zioła prowansalskie
    - mrożony szpinak w bryłkach (ja dałam 4)
    - niecałe pół szkl mąki
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - sól,pieprz
    Sos
    - puszka pomidorów krojonych
    - zioła prowansalskie
    - 4 ząbki czosnku
    - kilka listków bazylii
    - 1 mała cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serowe pyzy z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowany sos 1. Sos
    Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Ostudzić.
    Do naczynia wlać pomidory z puszki, obrany czosnek, cebulę,bazylię i zioła. Zmiksować na jednolitą papkę. Przełożyć do garnuszka i gotować ok 5-6min na małym ogniu.
  • uformowane pyzy 2. Pulpeciki
    Ziemniaki obrać,ugotować i zemleć. Szpinak poddusić na maśle do całkowitego rozmrożenia. Przestudzić.
    Do dużej miski włożyć ziemniaki,ser, szpinak,obie mąki, przyprawy.
    Wyrobić ciasto i formować kulki.
    Pyzy gotować na małym ogniu max 2 min od czasu wypłynięcia. Mieszać drewnianą łyżką,wyjmować cedzakową.
  • 3. Pyzy podajemy z sosem

Porady

Jeśli chodzi o gotowanie pyz to warto pilnować ich dokładnie. pierwsza porcja mi wyszła troszkę rozciapciana...chyba za długo gotowałam, jednak druga wyszła o wiele lepsza! Warto na próbę ugotowac 1 pyze i zobaczyć czy nie trzeba dodawać więcej mąki Ziemniaki można ugotować w mundurkach i wtedy dać mniej mąki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować