Serowe pierożki z karmelizowanymi pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszne pierożki z nadzieniem serowym podane z pomarańczami w karmelowym sosie.

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    CIASTO MAKARONOWE NA AGNOLOTTI :
    * mąka pszenna - 200 g
    * jajko - 2 szt
    * oliwa extra virgin - 1 łyżka
    * sól - 1 szczypta
    SOS POMARAŃCZOWY :
    * małe pomarańcze - 2 szt
    *masło - 25 g
    * cukier trzcinowy - 30 g
    * sok pomarańczowy - 50 ml
    * likier pomarańczowy Cointreau - 50 ml
    DODATKOWO :
    * ser biały - ok. 250 g
    * cukier puder - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Karmel Ser

Serowe pierożki z karmelizowanymi pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. AGNOLOTTI :
    Stolnicę oprószamy mąką.
    Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem w środku.
    wlewamy 2 roztrzepane jajka i oliwę.
    Wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto przed ok. 10 minut.
    Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
    Rozwałkowujemy cienko , uważając przy tym by nie rozerwać ciasta ( rozwałkowujemy na prostokąt , albo 2 , żeby nam było wygodniej ).
    Z ciasta wycinamy kwadraty lub prostokąty.
    Ja wycięłam prostokąty mniej więcej o wielkości 6x8cm.
    Przykrywamy ściereczką.
    Ser biały rozcieramy z cukrem pudrem – jeśli wolimy bardziej słodki ser możemy dodać więcej cukru pudru.Łyżeczkę sera nakładamy na każdy prostokąt ( na jedną połowę ) , brzegi lekko zwilżamy wodą , a następnie ” zamykamy składając na pół.
    Brzegi karbujemy za pomocą łyżeczki robiąc delikatny wzorek.
    Wrzucamy do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotujemy ok. 10 minut ( czas gotowania zależy również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ).
    Wyciągamy , odcedzamy, nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy.
    SOS:
    Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty.
    Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami ) patelni rozpuszczamy cukier , a do płynnego dodajemy masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.
    Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu.
    Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę.
    Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku.
    Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ).
    Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze.
    Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę podgrzewamy.
    Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować