Serowe pastylki miętowe

0 (0 ocen)

Moja mama bardzo lubi znane nam pastylki miętowe. Lecz niestety rzadko idzie je spotkać w sklepie . Dlatego postanowiłam przygotować je sama w domu. Widziałam dużo wersji na masę miętową z cukru pudru- mnie jednak ona jakoś nie przekonała,, dlatego postanowiłam zrobić serową masę miętową.

Składniki:

  • 500 g serka w wiaderku

    2 łyżki cukru pudru

    1 czubata łyżka mięty + 150 ml wrzątku

    2 łyżki żelatyny

    100 g czekolady mlecznej

    100 g czekolady gorzkiej 70%

Serowe pastylki miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do szklanki dodaj miętę i zalej wodą. Przykryj spodeczkiem i parz około 10 minut

    2.Po tym czasie przecedź mięte.

    3. Do serka dodaj cukier wymieszaj. Dodaj ostudzoną mięte – płyn i wymieszaj.

    4.Żelatynę włóż do kubka zalej zimną wodą – tyle by zakryć żelatynę. Delikatnie wymieszaj i odstaw by napęczniała. Kubek z żelatyną włóż do wrzątku i mieszaj żelatynę do jej rozpuszczenia

    5.Rozpuszczoną żelatynę dodaj do serka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. wylej na nią masę serową i wyrównaj. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia

    6.Czekolady rozpuść w garnuszku. Z masy serowej za pomocą kieliszka wycinaj kółka

    7.Za pomocą widelca wyciągaj pojedynczo kółka serowe, posmaruj z każdej strony czekoladą i układaj na rozłożonej folii aluminiowej. Pastylki wstaw do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy