Drożdżowe, pulchniutkie i mięciutkie z dodatkiem twarożku w okresie karnawału, ale nie tylko, są przysmakiem numer jeden, to nic, że rozpusta kaloryczna, uwielbiamy je chyba wszyscy,
60 min
Składniki:
½ kg mąki pszennej
3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego
1 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka
3 łyżki cukru
3 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
Aromat cytrynowy
Olej do smażenia
Lukier do polania
Posypka do wypieków
Serowe pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie zagniatamy aż będzie elastyczne i gładkie, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość palca, szklanką wycinamy kółka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
3.Olej nagrzewany do 160-170*c smażymy pączki z każdej strony na złocisto , wyjmujemy na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju, zimne lukrujemy i dekorujemy dowolnie.
Komentarze