Serowe oponki na sodzie

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Niesamowicie pyszne oponki, a w dodatku bardzo proste w wykonaniu :) Nie wymagają długiego wyrabiania, wyrastania ciasta, oczekiwania… Wystarczy zagnieść ciasto i można od razu smażyć, a potem rozkoszować się z zewnątrz chrupiącymi, a w środku puszystymi oponkami.

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg mąki pszennej + do podsypania
    1 kg twarogu (1 raz przepuszczonego przez maszynkę)
    4 jaja
    6 łyżek gęstej śmietany
    1 szkl. cukru
    2 op. cukru waniliowego
    100 g rozpuszczonego masła
    2 płaskie łyżki sody

    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowe oponki na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na oponki zagniatamy, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto może się troszkę kleić. Wycinamy oponki za pomocą foremek na ciastka lub za pomocą szklanki i kieliszka. Oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (olej/smalec) i smażymy na rumiano z obydwu stron.
  • 2. Gorące oponki układamy na ręcznikach papierowych, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować