Serowe ciasteczka z marmoladą

4.49 (178 ocen)

Ciasteczka te są szybkie i łatwe do przygotowania. Są również wspaniałe i smaczne. Doskonale nadają się na osłodę ponurych, wieczorów. Idealnie smakują na drugi dzień.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    25 dag białego sera
    1 kostka margaryny
    Szczypta soli
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    Twarda marmolada
    Tłuszcz do wysmarowania blachy
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Marmolady Ser

Serowe ciasteczka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito, zagnieść z białym serem i margaryną. Dodać sól i proszek do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie i jedwabiste, cienko je rozwałkować (na około 3-4 minimetry). Radełkiem wykrawać kwadraty o boku około 6-7 cm. Na środku każdego kwadratu ułożyć 2 łyżeczki marmolady, lekko rozsmarować. Mocno sklejać dwa przeciwległe boki kwadratu i układać ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wierzch ciasteczek smarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka piec na złoty kolor (około 15-10 minut) w 170 stopniach.

Porady

Ciasteczka z dżemem robi się błyskawicznie. Na pewno dodadzą nam energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Są smaczne. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować