Jest to moja pierwsza ugotowana zupa serowa, jest wyśmienita Zupa jest aksamitna i wyrazista w smaku. Z dodatkiem grzanek i chipsów bez problemu zaspokoi głód niejednego łasucha .
Składniki:
1,200 ml wody
100 g serka topionego
200 g sera edamskiego
2 żółtka
sól, pieprz, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa
1 łyżka szczypiorku
2 łyżki masła
30 g orzechów włoskich
2/3 szkl mleka
1 duża cebula
5 kromek chleba
2 łyżki masła
6 plasterków wędzonki czosnkowej
Serowa z orzechowymi grzankami z chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.150g sera edamskiego zetrzeć na tarce o grubych okach. Zalać mlekiem i odstawić na 15 min.
2.W garnku zagotować wodę.
Do gotującej się wody dodać ser topiony i gotować na wolnym ogniu do roztopienia sera
3.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na łyżce oleju, posypać mąką i chwile smażyć cały czas mieszając.
4.Zasmażkę dodać do wody z roztopionym serem, cały czas mieszając.
Następnie dodać moczony ser z mlekiem i gotować 15-20 minut od czasu do czasu mieszając
5.Przyprawić zupę do smaku, ostudzić. Żółtka rozbełtać i cały czas mieszając dodać ją do zupy.
6.Orzechy , szczypiorek i łyżkę masła zmiksować na masę.
Kromki chleba opiec z oby dwu stron na złoty kolor i posmarować masłem orzechowym
7.Plasterki wędzonki przesmażyć na suchej patelni.
50 g sera edamskiego zetrzeć na tarce
8.Zupę podawać z grzankami, zupę posypać serem i nałożyć po 2 chipsy
Komentarze