Serowa terrina wiosenna z jajkiem

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu. Na wiosnę proponuję terrinę z delikatnego twarożku,, rzodkiewki, ogórka i zieleniny. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze.

  • 40 min

Składniki:

  • • 500 g białego sera śmietankowego, u mnie ricotta
    • 10 rzodkiewek
    • 1 średni ogórek wężowy
    • 1/2 żółtej papryki
    • kilka listków bazylii
    • pęczek szczypiorku
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki żelatyny
    • 5 jajek
    • roszponka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Terrina Przystawki

Serowa terrina wiosenna z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody, tak aby tylko przykryła żelatynę.
    • Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek i przekroić na połówki.
    • Rzodkiewki, ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę.
    • Szczypiorek i listki bazylii posiekać.
    • Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem.
    • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki.
    • Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać.
    • Połączyć żelatynę z masą serową.
    • Wyłożyć połowę sera do keksówki, na to położyć połówki jajek i przykryć resztą sera.
    • Zawinąć brzegi folii spożywczej i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    • Przed podaniem odwrócić formę, zdjąć formę i kroić na plastry.

Porady

Można użyć dowolnych, ulubionych świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować